Ik ben niet de beste in tekenen en zal dat waarschijnlijk nooit worden en dat is niet erg. Maar elke dag leer ik iets nieuws en dit zal waarschijnlijk ook zo blijven. Na alle jaren heb ik wel ervaring genoeg om te kunnen vertellen wat nou de beste tips zijn om beter te leren tekenen. Hieronder dus mijn tips hoe je beter leert tekenen.

Elke dag tekenen (of vaak)

Ondanks dat ik niet elke dag teken (toevallig tegenwoordig wel vanwege mijn teken challenge), heb ik wel gemerkt dat je het beste snel beter leert tekenen door elke dag te tekenen. In de maand dat ik meedeed aan inktober, heb ik veel vooruitgang gezien in mijn art. Probeer zelf ook eens een 30 dagen/maand challenge en je zult zien dat je aan het eind van de maand een stuk beter bent geworden!

Figuur tekenen

Figuur tekenen – vooral als je bijvoorbeeld een aantal minuten aanhoudt – leer je de anatomie kennen van objecten, mensen of dieren. Ook leer je sneller tekenen, omdat je natuurlijk maar een aantal minuten (of seconden) de tijd hebt. Dit kan trouwens ook gewoon online en gratis! Bekijk bijvoorbeeld eens de website Line of Action.

Neem een kijkje naar de art van een ander

Kijk op bijvoorbeeeld youtube hoe een ander iets tekent. De een doet het anders dan de ander, dus neem je tijd om te kijken wat en welke stijl het beste bij jou past. Je kunt ook afbeeldingen kijken op instagram of pinterest en daardoor inspiratie opdoen. Of koop een tekenboek. Zoals een stap voor stap tekenboek.

Teken zelf en trek niet over

Door zelf te tekenen leer je veel meer, want door lijnen over te trekken leer je bijvoorbeeld niet hoe bepaalde lijnen horen te lopen.

Wees vooral niet te streng voor jezelf

Voor tekenen moet je de tijd nemen. Een vaardigheid leren gaat natuurlijk niet vanzelf. En daarnaast leer je van je fouten. Teken gewoon zoveel je wilt en kan en als het vandaag niet zo goed lukt, doe morgen dan nog een poging en gebruik vooral bovenstaaande tips om beter te leren tekenen.

Vond je dit artikel leuk? Deel het!