Naaldvilten stond echt zo hoog op mijn verlanglijstje en toen ik bij een beurs dit super schattige schapen setje vond, moest ik het gewoon meenemen. Eenmaal thuis kon ik haast niet wachten om te beginnen en uiteindelijk heeft het zo’n 3 maanden geduurd voordat ik er klaar mee was. Ik had (heb eigenlijk) er een haat-liefde relatie mee. Waarom? Lees dan snel verder šŸ˜‰

Niet alles zat in dit pakketje

In het pakketje zat eigenlijk alleen het vilt en de gebruiksaanwijzing (in het Japans, Engels en Nederlands). De overige spullen moest je zelf kopen of al in huis hebben: de naalden, het viltmatje, de priem, de schaar, etc.

Het begin: auw!

Als je een beginner bent, moest je nog wel even video’s op internet bekijken voor hoe het precies in z’n werk gaat (werd als tip meegegeven). Maar naaldvilten stond al erg hoog op mijn lijstje, dus ik wist al ongeveer hoe het in elkaar zat. Ik start met prikken en ja hoor, ik prik in mezelf. Echt binnen een minuut. En geloof me, die naalden zijn echt ontzettend scherp. Nadat ik zo’n 20 keer in mezelf geprikt had (en daarnaast ook erg veel gevloekt had) moest ik het echt even anders doen. Zelf heb ik geenĀ vingerhoedje of iets dergelijks, dus ik had twee pleisters om mijn wijsvinger en duim gedaan. Als ik nu nog in mijn vingers prikte, viel de pijn wel mee. Hoe sneller je prikt, hoe sneller je in jezelf prikt.

Tijdrovend

Als je iets niet wilt doen wat zo tijdrovend is, is dit niks voor jou. Maar ik had het wel anders verwacht. Na zo’n vijf uur prikken was het hoofdje nog niet af en het hoofdje was zĆ³ hard dat het net een steentje was. Ik kreeg hem op een gegeven moment niet kleiner meer en bleef dezelfde grootte. Het rare was dat ik op internet gelezen had dat het zacht moet blijven, maar volgens de gebruiksaanwijzing – die op ware grootte was afgebeeld – moest hij nog kleiner worden. Ik snapte niet wat ik verkeerd deed en ben toen begonnen aan een nieuw hoofdje. Dit keer liet ik hem zacht, ook al was het hoofdje hierdoor groter. Daarna begon ik aan het lijfje. Na dit lijfje was ik er helemaal klaar mee…

naaldfilten-needlefelt

Twee maanden later

Na twee maanden waagde ik weer een poging. En heel stom, maar toen ontdekte ik dat de afbeelding wat ik dacht dat de ware grootte was, niet de ware grootte was… Deze stond schijnbaar verderop in de gebruiksaanwijzing. Wat ontzettend stom dat ik eroverheen gekeken heb! Fijn was dat bleek dat het hoofdje en het lijfje al op de juiste grootte waren gemaakt! Dus ik ging met een beter gevoel weer aan de slag. Dit keer ging alles gemakkelijker, sneller en ik prikte minder in mezelf.

Het eindresultaat: zie de afbeelding bovenaan de pagina! Ik weet nou niet precies wat ik van naaldvilten moet vinden. Twee maanden terug zou ik zeggen: niks voor mij, nooit meer. Maar uiteindelijk vond ik het toch wel leuk om te doen. Naast dat prikken in jezelf gewoon erg frustrerend en pijnlijk is.

Heb jij naaldvilten al geprobeerd? Heb je tips tegen het prikken in jezelf (die hoor ik dan uiteraard graag)?

Vond je dit artikel leuk? Deel het!