Een tijd terug had ik geschreven over hoe ik mijn boeken bind. Maar ik heb niet uitgelegd wat ik precies gebruik voor het boekbinden en waarvoor ik deze producten gebruik. Hieronder wat meer uitleg hierover. Mocht je toch nog vragen hebben, hoor ik dat graag!

Grijsbord karton

Grijsbord karton is bedoelt voor de kaft van je boek. Kies een grijsbord karton die minimaal een dikte van 2 mm heeft, omdat deze anders makkelijk kan buigen. Je kunt eventueel ook andere soorten karton gebruiken, bijvoorbeeld van (lege) dozen of de achterkant van je notitieblok.

Priem

Als je gaat boekbinden, heb je een priem nodig om gaatjes te maken in het papier. Mocht je geen priem hebben, zou je ook gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld punaises.

Papier voor de binnenkant

Het papier wat je gebruikt voor de binnenkant voor je boek, is voor elk project wel verschillend. Zo kun je printpapier gebruiken of tekenpapier. Ga dus na waar je het boek voor wilt gaan gebruiken.

Papier voor de kaft

Voor de binnen- en buitenkant heb je papier nodig wat je om en tegen de kaft plakt. Voor de buitenkant gebruik ik altijd sterk en stevig papier. Bij voorkeur wat gladder/gransend papier. Als je een boek bindt waarvan de afmetingen ongeveer een A5 zijn, houd er dan rekening mee dat het papier voor de kaft dan minimaal een A3 moet zijn. Dit is omdat je anders te kort komt.

Voor de binnenkant van het boek komen dan gewoon twee A4tjes. Wat voor papier je daarvoor gebruikt is ook wat steviger papier, bijvoorbeeld wat dikker hobbypapier met een kleur.

Boekbinderslijm of PVA lijm

Boekbinderslijm (de naam zegt het al) is dé lijm als je boeken vaker wilt binden. Je zou ook eventueel PVA lijm kunnen gebruiken. Ander lijm is ook goed, zolang je het maar goed kan uitsmeren.

Wat je allemaal nog meer nodig hebt bij boekbinden

Draad en naald om de papiertjes aan elkaar vast te binden. Ook is een precisiemes of stanleymes handig, om door het dikke karton te komen. Je hebt ook een schaar nodig, maar ik denk dat iedereen wel een schaar in huis heeft 😉

Vond je dit artikel leuk? Deel het!